Zoeken
 
 

Barometer technologische industrie in juni gedaald


Brussel, 5 juli 2017
De NBB-barometer van de technologische industrie is in juni duidelijk teruggevallen. Het verlies ten opzichte van mei bedraagt maar liefst 4,5 punten, waardoor de brutocurve zich terug op het niveau van februari-maart bevindt.
De NBB-barometer van de technologische industrie is in juni duidelijk teruggevallen. Het verlies ten opzichte van mei bedraagt maar liefst 4,5 punten, waardoor de brutocurve zich terug op het niveau van februari-maart bevindt. Dat is evenwel nog altijd boven het langetermijngemiddelde, wat betekent dat de ondernemingen in onze sectoren globaal nog steeds positief gestemd zijn, ondanks de in juni waargenomen verslechtering van hun conjunctuuromgeving.

 

Onderliggende trend

De individuele indicatoren hebben alle vier bijgedragen tot de daling van de barometer. Vooral de werkgelegenheidsvooruitzichten en het niveau van de bestellingen zijn sterk teruggevallen. Wat die eerste indicator betreft heeft de brutocurve, die de onderliggende trend weergeeft, zelfs terug een neerwaartse beweging ingezet. Toch blijft ook deze curve, over een langere periode bekeken, nog altijd boven het niveau van de periode 2012-2015. Ook het niveau van de bestellingen blijft in juni nog steeds op een hoog peil. De indicatoren met betrekking tot de voorraden en de vraagvooruitzichten zijn minder sterk achteruitgegaan.

 

Stabilisering

Hun respectievelijke evoluties in de voorbije maanden hebben geresulteerd in een stabilisering van de afgevlakte curve op een niveau in de buurt van het langdurige gemiddelde. De sectorale ontwikkelingen in juni waren voor het merendeel negatief. De sterkste verslechtering werd opgetekend in machinebouw, transportmiddelen, industriële ICT-activiteiten en IT-Solutions. Voor transportmiddelen en IT-Solutions was de terugval al ingezet in het vierde kwartaal van vorig jaar, maar enkel de barometer van transportmiddelen bevindt zich vooralsnog op een ongunstig peil. In het geval van machinebouw en industriële ICT-activiteiten volgt de huidige terugval op een aanhoudende periode van verbetering en een zeer hoog peil in mei. De volgende conjunctuurenquêtes zullen duidelijk maken of de terugval in deze sectoren tijdelijk dan wel significant is.

 

www.agoria.be

print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Nog geen abonnement?

Met Vraag&Aanbod Belgie kunt u: 

 

 Vraag&Aanbod Belgie
1. 

Scherp en gericht inkopen: u vindt

wekelijks aantrekkelijke aanbiedingen

van leveranciers

 2.

Eenvoudig op de hoogte blijven van

actuele ontwikkelingen, nieuwe produc-

ten en technieken binnen het industriële

midden- en kleinbedrijf.

      

 

 

 

 

 

Abonnement afsluiten

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu alvast aan voor de toekomstige e-mailnieuwsbrief.